A debreceni bábaképezde 1908-ban
2023. augusztus 08. írta: Á.T.

A debreceni bábaképezde 1908-ban

1906 júniusában, Kenézy Gyula vezetésével kezdte meg működését a Debreczeni Magyar Állami Bábaképezde. A Debreczeni Képes Kalendáriom 1908. évi kötetének hasábjain egy rövid bemutatás és életkép olvasható az intézményről.

"Debreczen város keleti részén, a róm. kath temető előtt terül el az állam és Debreczen szab. kir. város áldozatkész hozzájárulásából létesült "m. kir. állami bábaképző intézet", nagy kiterjedésű térségen emelt, csinos pavillon-rendszerű épületcsoportjával.

img_20230808_161218_edit_92282809254146.jpgZoltai Lajos felvétele után készített fényképmásolat

Itt találnak gondos ápoló kezekre – nemcsak városunkból, de messze vidékről is ideérkező anyaság küszöbén álló – s különösebben az oly gyakorta előforduló "gyermek-ágyi láz"-ban szenvedő nők.

A példás tisztaság bent a termekben, a virágözönök a parkban: a fehér tiszta ruhában munkálkodó orvosoknak, ápolónőknek egy-egy vígaszt, reményt nyujtó jóságos szava balzsamot hint itt a már hitet, reményt vesztett betegek szívére.


Forrás: https://gallery.hungaricana.hu/en/OSZKKepeslap/1409748/

Mélységes néma csend uralkodik a gondosan szellőztetett termekben, hol nincsen mosoly, csak szenvedés, hol csupán egy a feladat: a bizonytalanná vált élet megmentése. Ám azért mozgalmas látványosságban lehet annak része, kit e hely részben hozzátartozóinak látogatása, részben ismeret és tapasztalatszerzés hozott. Emitt a szülésznői oklevél elnyeréséért kuzdők sietnek a gyakorlati előadásra, amott a betegek látogatására érkező hozzátartozók fogadásával, kalauzolásával, a betegek hogyléte felől iránt érdeklődők szives és előzékeny felvilágosításával vannak elfoglalva a figyelmes utmutató növendékek.

Sok ápolt keres itt oltalmat és nyer segítséget a  bekövetkező nehéz órák alatt s ezeken kívül sok növendék nyer elméleti és gyakorlati kiképzést, hogy segítséget nyujthassanak majd az intézet falain kívül oklevelük alapján az anyák és azok szülöttei részére.

Az éber felügyelet, a humánus bánásmód és az orvosi tudomány nagy vívmányai kitűnő eredményekkel gazdagítják ezen nagy hivatású emberbaráti intézményt, mely már is széles körben lett ismertté áldásos működéséről.


Kenézy Gyula a klinikai alkalmazottak társaságában (Forrás: https://www.szoboszlokepeskonyve.hu/hiresseg.php?hid=kenezy_gyula)

A debreczeni bábaképezde élén, mely az 1906. év junius havában adatott át rendeltetési czéljának, dr. Kenézy Gyula hirneves nő-orvos áll s igazgató-főorvosi tisztségét fáradhatatlan szorgalommal és sikerdus eredményekkel tölti be intézeti orvostársaival együtt."

Forrás: Debreczeni Képes Kalendáriom az 1908. évre. 115–116. oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://debreceninotortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr918188715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása