A szépség áldás vagy átok? – Szaplonczay Éva, Miss Hungary 1930
2023. április 01. írta: Á.T.

A szépség áldás vagy átok? – Szaplonczay Éva, Miss Hungary 1930

Vajon a szépség áldás vagy átok? A 17 évesen Magyarország szépévé választott Szaplonczay Éva élete során adottságainak előnyeit és árnyoldalait is megtapasztalhatta. 

Szaplonczay Gyula és Hegedüs Aranka leánya Zilahon született 1913. január 14-én. Édesapja a zilahi kórháznak volt igazgatója, majd Debrecenben a Belvárosi szanatóriumban (Kossuth utca 39.) működött sebészként, tiszti orvosi kinevezését 1924-ben nyerte. Hosszas betegség után 1928. október 22-én hunyt el. Éva ekkor 15 esztendős volt.


(Forrás: hangosfilm.hu) 

Édesanyja szigorúan nevelte, sokáig nem engedte a púdert és rúzst, a szépségversenyre nevezésnek nem örvendett. A debreceni úri társaságban mozogtak, ahol Éva könnyed, magabiztos modort sajátíthatott el. Életében fordulópontot jelentett, hogy a korábban megválasztott Papsz Mária magyar szépségkirálynő férjhez ment, ezért nem képviselhette országunkat a világversenyen.

Utódjának kiválasztására 1930 pünkösdjén került sor a budapesti Royal Szállódában, ahol a bírák a több, mint 150 jelentkező közül a debreceni Dóczi gimnázium VII. osztályos tanulóját, Szaplonczay Évát tartották a legszebbnek. Már a versenyen való elindulás is nagy dilemma elé állította Évát, hiszen az iskola házirendje tiltotta a tanulóknak a hasonló nyilvános eseményeken való szereplést. Ugyanakkor fontosnak tartotta az érettségi megszerzését, mert a Képzőművészeti Főiskolára akart felvételizni: "szeretek tanulni is kissé, de rajzolni – az az én igazi munkám" – vallott egyik első interjújában. Akkor már évek óta tanult festészetet a Debrecenben működő Toroczkay Oszvaldtól. 

 

Amikor a győztes versenyről 1930. június 8-án visszatért Debrecenbe, ujjongó tömeg várta a vasútállomáson, hogy Kossuth utca 29. szám alatti lakásához kísérje. Kivonult Rácz Jancsi cigányzenekara is és a Rákóczi indulót játszotta. A királynő udvarhölgye is egy debreceni lány volt. A 18 éves Horváth Rózsi egy ügyvédi irodában dolgozott gépíróként. 

A Miss Hungary cím elnyerésével Szaplonczay Éva kvalifikálta magát a Buenos Airesben megrendezett világversenyre, amelyre természetesen édesanyja is elkísérte. A Budapest–Siófok–Párizs–Buenos Aires állomásokat érintő utazás részleteiről időről-időre beszámoltak a magyar képes magazinok, kiváltképp a Színházi élet. Közvetlenül a verseny után olyan kötelezettségek is vártak rá, mint a kezdőrúgás megtétele egy futball mérkőzésen.

matroz.JPGSzaplonczay Éva matrózként, Siófok, 1930
(Forrás: 1930. 30. sz. 47.)

1931-ben arról adtak hírt a lapok, hogy a fővárosba költözött és festészetet tanult. A versenyt követő interjúkban a festészet mellett már megjelent a színészet is, mint potenciális karrierlehetőség. 1933-tól rendre játszott naíva szerepeket a színpadon és a mozivásznon egyaránt. Dolgozott a Szegedi Nemzeti Színházban, a fővárosi Vígszínházban, az Andrássy úti Színházban, a Magyar Színházban, a Budai kamara Színházban és a Fővárosi Operettszínházban. 1933 és 1944 között mintegy 16 filmben szerepelt, köztük a Halálos tavaszban és az Egy csók és más semmiben. Kezdeti (1935) szerződéseinek ideiglenességére, anyagi helyzetének bizonytalanságára az vet fényt, hogy Debrecen városához folyamodott nevelési segélyért, hivatkozva arra, hogy 24 év alatti és nincs állandó szerződése.


Részlet az 1941-es, Egy csók és más semmi című filmből.
A bölcső két oldalán Pataky Jenő és Szaplonczay Éva.

Bakfisként adott interjúiban határozottan állította, hogy soha nem megy férjhez. Nem tudni, hogy meggyőződése miből táplálkozott. Akkor talán nem is gondolta, hogy valóban pártában marad, pedig kérői akadtak. 1930-as siófoki tartózkodása során például szépsége olyannyira megbabonázott egy ott nyaraló, gazdag, cseh gyárost, hogy az azonnal megkérte a kezét. Ugyancsak kosarat kapott Machay Károly is, aki később mániákusan üldözte Szaplonczay Évát szerelmével. Megszólította az utcán, térdre hullva botrányos jeleneteket rendezett (1934-ig 6 alkalommal), máskor a lakásánál leskelődött. Miután a pénzbüntetés nem használt, 3 napi elzárást kapott. A nyilaskeresztes mozgalom eszméit magáévá tevő fiatalember bevallotta, hogy halálosan szerelmes és egyszerűen nem tud uralkodni magán, úgy vélte, hogy tökéletes, tiszta fajú árja gyermekeket tudnának nemzeni. Amikor Machay később sajtóperbe keveredett számon kértek rajta, hogy mondott-e olyat, hogy: "ha ő vagy Szálasi hatalomra kerül, akkor a Mussolini téren máglyán égetik el Szaplonczay Évát."

A sajtóforrások hallgatnak Szaplonczay Éva életének 1946 utáni alakulásáról. Annyi tudható, hogy 1978. május 27-én, tragikus hirtelenséggel hunyt el. Végső nyugalomra Debrecenben helyezték.

A bejegyzés trackback címe:

https://debreceninotortenet.blog.hu/api/trackback/id/tr1218090662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása